HBO Drechtsteden wil in beeld brengen waar de behoeften liggen van werkgevers uit de regio op het gebied van opleidingen en beschikbaarheid van talent. Een regionale aanpak en breed draagvlak lijkt hierin essentieel. Daarom volgt binnenkort een grote enquête onder werkgevers in de Drechtsteden.
Vorige week heeft de Broodje IT bijeenkomst van Werkgevers Drechtsteden plaatsgevonden. Het centrale thema hierbij was het belang van HBO Drechtsteden. Hoe kan goed in beeld kan worden gebracht wat de behoeften zijn van regionale ondernemers op het gebied van opleidingen en beschikbaarheid van talent? Duidelijk is dat de ICT, maar ook bijvoorbeeld de zorg wordt gezien als een duidelijk aandachtsgebied. Daarop is besloten om binnenkort een enquête uit te zetten met het doel om goed in kaart te brengen waar de wensen van het regionale bedrijfsleven liggen. Dit soort zaken vragen een regionale aanpak en breed draagvlak. De betrokkenheid van de leden van de diverse lokale ondernemersverenigingen is dan ook van groot belang.
Heeft of verwacht u ook een tekort aan hoger opgeleide medewerkers binnen uw organisatie? Of ziet u knelpunten in organisaties om u heen? Dan wordt uw input zeer gewaardeerd!
Tekort aan hoger opgeleiden
Veel werkgevers in de regio hebben moeite met het vervullen van vacatures, met name op hbo-niveau. En het tekort aan hoger opgeleiden neemt de komende jaren alleen maar toe. Naar verwachting komen er in de regio tussen nu en 2030 zo’n 10.000 banen op hbo-niveau bij, terwijl er ook een grote groep mensen met pensioen gaat. Het is dus noodzaak om meer hoger opgeleiden te verleiden zich in de regio te vestigen en zich aan de regio te binden. Ook lijkt het goed om meer hoger onderwijs in de regio aan te bieden, waardoor mensen die al in de regio wonen zich dicht bij huis kunnen ‘opscholen’.
Ambitie
Onder de noemer van de Groeiagenda Drechtsteden 2030 is een 'Actieplan Hoger Onderwijs' opgesteld. Het is de ambitie om in vijf jaar tijd een vraaggericht aanbod aan hbo-opleidingen te realiseren, plus een toename van het aantal hoger onderwijs-studenten in de regio met 25%. Op korte termijn is het doel om binnen een halfjaar een op de vraag van werkgevers gericht aanbod op tafel te hebben van één of meerdere maatwerkopleidingen op Hbo-niveau.
Aanpak
De Drechtsteden wil het bedrijfsleven actief benaderen om te achterhalen waar de kwalitatieve en kwantitatieve opleidingsbehoefte precies ligt. Ondertussen worden ook de mogelijkheden bij de diverse hogere onderwijsinstellingen onderzocht. Als de behoefte van het bedrijfsleven impliciet is en gebundeld kan worden, wordt het onderwijs uitgenodigd daarop te reageren met een maatwerkpropositie. Actief matchen van vraag en aanbod dus. Inmiddels tekent zich bijvoorbeeld een behoefte aan IT-opleidingen af.
Hoger onderwijs
Het genoemde hoger onderwijs kan een vierjarige hbo-bacheloropleiding zijn, maar kan ook een 2-jarige hbo-associate degree (Ad-)opleiding zijn. Kenmerk van een Ad-opleiding is, dat deze het gat dicht tussen middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Opleidingen sluiten aan bij de behoefte uit het bedrijfsleven aan personeel met een opleidingsniveau dat ligt tussen mbo niveau 4 en een hbo-bachelor. Een 2-jarige hbo-opleiding is interessant voor mbo’ers die hun opleiding net afgerond hebben én voor werkenden die in het kader van ‘een leven lang leren’ een verbreding of verdieping zoeken. Overigens is het bij het opzetten van nieuwe opleidingen heel goed mogelijk dat er nauw samengewerkt wordt met bedrijven, met name op het gebied van lesstofontwikkeling, docenten, stages etc..
Benefits voor werkgevers
Als we er in slagen meer hoger onderwijs in de Drechtsteden aan te bieden, kan dit een impuls aan de regionale bedrijvigheid geven. We denken dan niet alleen aan het vervullen van vacatures en de verbetering van de toekomstbestendigheid van de bedrijven, maar ook aan een toename van behoefte aan woningen, voorzieningen en infrastructuur – dit levert kansen op voor de bedrijven in de regio. In dit verband is het wellicht goed te melden, dat de Economic Development Board het actieplan van harte ondersteunt.
Binnenkort zal er vanuit het Programma Arbeidsmarkt Drechtsteden een korte enquête over de behoefte aan hoger onderwijs in de Drechtsteden verstuurd worden. Wij zullen deze enquête naar u doorsturen. Het gaat hierin om een klein aantal vragen en het kost maximaal 5 minuten.
Wij als OV De Noord ondersteunen dit initiatief van harte en raden u aan, deze kans te benutten. Met elkaar kunnen we regionale economie versterken!
Maandelijks al het nieuws in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief..