Word nu lid
#
11 feb 2019;

Brief: Aan alle ondernemers bedrijventerreinen Vinkenwaard en overige bedrijventerreinen

Een brief van de burgemeester, Jaap Paans, aan alle ondernemers van bedrijventerrein Vinkenwaard en overige bedrijventerreinen betreft de stankoverlast van afgelopen weekend.

Aan: ondernemers bedrijventerreinen Vinkenwaard en overige bedrijventerreinen Alblasserdam,

 

9 februari 2019,

 

Betreft: stankoverlast tankwagen Edisonweg

 

Geachte ontvanger,

Vandaag, 9 februari 2019, ben ik net als velen van u opgeschrikt door de gevolgen van een incident op een bedrijventerrein aan de Edisonweg. Met deze brief vertel ik u graag wat de situatie was, hoe de situatie op dit moment is en wat u kunt doen om hinder te verminderen, in het geval u dat (nog) ervaart in uw pand.

 

Wat is er gebeurd?

Een tankwagen op het bedrijventerrein aan de Edisonweg had een lekkage die hevige stankoverlast veroorzaakte in de directe omgeving, en geurhinder in delen van Nederland. De lekkage was het gevolg van een oververhitting: in de tankwagen raakte de stof petrolad oververhit. Dit leidde tot het openen van een veiligheidsklep om de druk af te voeren, waardoor damp vrij kwam en de stankoverlast ontstond. Door de stevige wind verspreidde de geur zich in een brede strook in noordoostelijke richting over Nederland. Hoe het incident is ontstaan, is nog onbekend. Hier wordt nader onderzoek naar gedaan.

 

Lekkage is verholpen, geur wordt minder.

De brandweer heeft zich direct vanaf de melding van het incident ingezet om verdere verspreiding van de stof zo veel mogelijk tegen te gaan en de lekkage te verhelpen. In de middag was de lekkage volledig verholpen. De geur neemt nu langzaam af, maar kan nog steeds aanwezig zijn. Hoe de brandweer te werk is gegaan, kunt u lezen op www.zhzveilig.nl.

 

Wat kunt u er nog van merken en wat kunt u doen?

  •  Ik raad u aan om de situatie in uw pand goed te beoordelen voordat u uw en uw medewerkers de werkzaamheden weer oppakken, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen om eventuele stankoverlast te verminderen.
  • Het kan zijn dat u in uw pand nog stankoverlast ervaart. Als dat zo is, adviseren we u ramen en deuren open te zetten en uw pand te ventileren. Eventuele stank zou dan moeten verdwijnen.
  • Het kan ook zijn dat stankklachten in uw pand ontstaan, doordat delen van de stof petrolad via het bluswater in het rioolwater terecht zijn gekomen. Door kortdurend extra water te laten stromen en de toiletten door te spoelen, kunt u ook deze stankklachten terugdringen.

 

Stankoverlast en mogelijke klachten

De stof petrolad kan vanaf zeer lage concentraties stankoverlast geven. De sterke geur lijkt op een rubber- of gaslucht. De brandweer en het RIVM stelden vast dat alleen op het terrein van het bedrijf meetbare concentraties van stoffen zijn vrijgekomen met een gering gezondheidsrisico. We verwachten dat de gezondheidsklachten buiten het terrein niet groot zijn geweest. Klachten die passen bij geurhinder zijn hoofdpijn en misselijkheid. Misselijkheid kan ook leiden tot braken. We hebben van omwonenden gehoord dat zij klachten hebben ervaren, zoals tranende ogen en braken. Indien u een allergie heeft voor geurstoffen kunt u mogelijk een tijdelijke verergering van uw allergische klachten merken. Bij ernstige klachten adviseren wij u contact op te nemen met uw huisarts of via de huisartsenpost.

 

Contact

Ik kan me voorstellen dat u vragen heeft. Met vragen over het incident kunt u terecht bij Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, via telefoonnummer 088 – 636 52 00. Dit nummer is het hele weekend bereikbaar. Als u vragen heeft aan de gemeente, kunt u zich wenden tot Marianne Vogelenzang, via telefoonnummer 06 - 40180496.

Ik hoop van harte dat u geen hinder in uw pand ondervindt en wens u een vlotte hervatting van uw werkzaamheden wanneer u wel maatregelen moet ondernemen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Jaap Paans

 

* foto RTLnieuws.nl

Contact

Postbus 134, 2950AC Alblasserdam
#

Maandelijks al het nieuws in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief..

 
Copyright © OVdeNoord    Privacyverklaring & Disclaimer