#
#
18 mrt 2020;

Gemeente Alblasserdam: Speciale editie ondernemersnieuwsbrief

Een speciale uitgave van de ondernemersnieuwsbrief van de Gemeente Alblasserdam omtrent COVID-19 virus.

Logo
Speciale editie ondernemersnieuwsbrief
 
 
Gevolgen van Coronavirus voor ondernemers
Het coronavirus kan gevolgen hebben voor uw bedrijf en uw werknemers. We willen u graag op weg helpen met een overzicht van beschikbare websites en regelingen voor ondernemers.
 
VNO NCW - algemene informatie
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben samen met de Kamer van Koophandel een loket geopend voor ondernemers met vragen: tel. 0800-2117. Dit nummer is bereikbaar op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur. Bij dit telefonisch loket zitten specialisten die kunnen helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook te bereiken via https://www.kvk.nl/coronaloket.
Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: tel. 0800-1351. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031-20 205 1351.
Op de http://website van VNO NCW is veel informatie te vinden voor ondernemers waaronder informatie voor specifieke branches en voorbeeldbrieven voor werkgevers.
 
Ondernemersplein en Kamer van koophandel
Op de website van het ondernemersplein leest u hoe u zich kunt voorbereiden op mogelijke bedrijfsrisco’s en waar u rekening mee kunt houden. En bij welke overheidsorganisaties u terechtkunt voor advies of om zaken te regelen.
 
Belastingdienst - Uitstel van betaling mogelijk voor ondernemers inclusief ZZP'ers
Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Bent u ondernemer of zzp’er en hebt u betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kunt u de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kunt u uw te betalen voorlopige aanslag aanpassen. U vindt hier meer informatie.
 
UVW - werktijdverkorting
Als er door het coronavirus tijdelijk te weinig werk in uw bedrijf is, kunnen uw werknemers mogelijk een WW-uitkering wegens werktijdverkorting krijgen. Het coronavirus valt namelijk niet onder het normale ondernemersrisico. Klik op deze link voor meer informatie.
 
BBZ-regeling voor ondernemers
Bent u zzp’er? Dan kunt u geen gebruik maken van de werktijdverkortingsregeling. Dat komt doordat de regeling alleen van toepassing is voor medewerkers in loondienstverband. Wel kunt u wellicht een inkomensaanvulling of lening aanvragen op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Voor de gemeente Alblasserdam wordt deze regeling uitgevoerd door de Sociale Dienst Drechtsteden. Op de site van de Sociale Dienst Drechtsteden vindt u meer informatie.
U kunt gebruik maken van de mogelijkheden van bijzonder uitstel van betaling die de Belastingdienst nu biedt voor aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.
 
 
Verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) - regeling
De verruimde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB)-regeling gaat versneld open. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft recent besloten dat ondernemers zich al kunnen aanmelden. De regeling is operationeel vanaf maandag 16 maart 2020 en maakt onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen van het kabinet om de economische gevolgen van het coronavirus op te vangen.
 
Afgelaste bijeenkomsten/evenementen
Vanwege de Corona-maatregelen kunnen de volgende bijeenkomsten en evenementen voor ondernemers, waar de gemeente bij betrokken is, niet doorgaan:- 
  • Regionale Techniekspelen (18 maart)
  • OKA (26 maart)
  • Innovation award Zuid Holland Zuid wordt verzet van 27 mei naar 30 september
 
Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kondigt noodverordening af vanwege coronavirus
De voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, tevens burgemeester van Dordrecht, Wouter Kolff, heeft een noodverordening afgekondigd.
Met deze noodverordening geeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, evenals in vele andere veiligheidsregio’s, de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm.
Daarmee worden de volgende maatregelen officieel bekrachtigd in het gebied van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ):-
  • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Hetgaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
  • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Bekijk hier de lijst van deze beroepsgroepen.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Evenementen met meer dan 100 personen zijn verboden vanaf 16 maart tot en met 6 april.

De verordening geldt voor Zuid-Holland Zuid. Dit zijn de gemeenten Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Wat als je je niet aan de noodverordening houdt
Handelen in strijd met de noodverordening is strafbaar. De politie en de gemeenten werken samen aan het handhaven van de maatregelen. We informeren alle betrokkenen zo snel mogelijk uitgebreid over de noodverordening. Zowel de politie, als de gemeente (in naam van het lokale bestuur) kan burgers en organisaties aanspreken op het niet naleven van de verordening. In uiterste gevallen kan een last onder dwangsom en/of inhechtenisneming worden opgelegd.

Oproep om verantwoordelijkheid te nemen
VRZHZ-voorzitter Wouter Kolff: ,,Om het Coronavirus in ons land en ook in onze regio zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn forse maatregelen nodig die ons allemaal treffen. Met deze noodverordening geven wij, evenals in vele andere veiligheidsregio’s, de maatregelen vanuit de Rijksoverheid voor ons gebied vorm. Ik reken op de wijsheid en  verantwoordelijkheid van onze inwoners en ondernemers. We zijn allemaal nodig om verspreiding van het coronavirus te beperken, met als voornaamste doel te voorkomen dat er onnodig slachtoffers vallen en de zorg overbelast raakt. Let daarbij alstublieft goed op elkaar en houd vooral oog voor ouderen en kwetsbaren.”
 
Heeft u vragen voor de gemeente?
Neem contact op met onze bedrijvencontactfunctionarissen:
Marianne Vogelenzang
T: 078 - 770 6124
M: 06 - 40 18 04 96
werkdagen: ma, di, woe (in de even weken) en vr
Nicolette van Esdonk
T: 078 - 770 6112
M: 06 - 36 08 21 84
werkdagen: ma t/m do 
E-mailadres: ondernemen@alblasserdam.nl

Contact

Postbus 134, 2950AC Alblasserdam
#

Maandelijks al het nieuws in je mailbox? Abonneer je op onze nieuwsbrief..

   
Copyright © OVdeNoord    Privacyverklaring & Disclaimer